Caritas Mariupol nie przestaje nieść pomocy w Donbasie mimo pandemii

Caritas Mariupol kontynuuje działalność w strefie buforowej we wschodniej Ukrainie w ramach projektu „Model usług społecznych i opieki medycznej w regionie Donieckim na Ukrainie” przy wsparciu Fundacji Most Solidarności, Polskiej Pomocy i Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP. 50 opiekunów w 13 osadach strefy buforowej opiekuje się 150 potrzebującymi, starszymi beneficjentami, dbają o ich zdrowie zgodnie z planem strategicznym w związku z wprowadzeniem sytuacji nadzwyczajnej w kraju. Opiekunowie zawsze rozmawiają przez telefon z beneficjentami, przestrzegając wszystkich zasad zapobiegania zakażeniom koronawirusem przez Światową Organizację Zdrowia: zastosować izolację, dezynfekcję produktów, stosować środki higieny, wietrzyć pomieszczenia. Lekarze badają krew i temperaturę opiekunów i beneficjentów, nie przestając dbać o swoje zdrowie zgodnie ze strategicznym planem w związku z wprowadzeniem sytuacji kryzysowej w kraju.