O nas

Od 10 lat pracujemy w obszarze pomocy humanitarnej i rozwojowej. W naszych działaniach kierujemy się chęcią pomocy tym, których dotknęły różnego rodzaju kataklizmy lub którzy z powodu trudnych życiowych sytuacji nie są w stanie sami wrócić do normalnego życia. Przyświeca nam idea, by poza konkretną, materialną, profesjonalną pomocą nie stracić z oczu najważniejszego – drugiego człowieka i jego godności.

Fundacja Most Solidarności powstała, by pomagać bliźniemu w każdej sytuacji i pod każdą szerokością geograficzną.

Marta Titaniec

politolożka i romanistka od 10 lat pracuje w obszarze pomocy humanitarnej oraz rozwojowej w krajach Południa oraz w miejscach wojen, klęsk i katastrof naturalnych. W tym czasie zrealizowała ponad 40 dużych projektów humanitarnych i rozwojowych finansowanych przez polskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych oraz projektów crowdfundingowych na Bliskim Wschodzie, Ukrainie, Białorusi, w Azji Południowej i w Afryce. Od 2012 r. prowadziła i wizytowała liczne projekty pomocy na rzecz uchodźców i ofiar wojny syryjskiej i irackiej, w tym w Jordanii, Libanie, Iraku i w Syrii. W 2017 r. dwukrotnie odwiedziła Aleppo, w którym trwała wojna. Spotykała się z osobami przesiedlonymi, odwiedzała obozy dla uchodźców w Libanie, Jordanii i Iraku. Przygotowywała programy pomocy na Haiti, Sri Lance, Nepalu oraz w wielu krajach afrykańskich. Współtwórczyni programów pomocowych, w tym największego polskiego programu skierowanego do syryjskich rodzin „Rodzina Rodzinie”. Bywała wielokrotnie z misjami pomocy na Ukrainie, w tym w Donbasie gdzie prowadziła projekty pomocy dla uchodźców oraz mieszkańców miejscowości dotkniętych skutkami wojny. W latach 2010-2018 pracowała w Caritas Polska, obecnie członkini Zarządu Klubu Inteligencji Katolickiej w Warszawie, odpowiedzialna za działania pomocowe. W zespole Mostu Solidarności zajmuje się wdrażaniem projektów pomocy doraźnej i rozwojowej oraz ich zarządzaniem. Współpracuje na miejscu ze strukturami kościoła lokalnego oraz partnerami na miejscu.

Tomasz Kaliński

od 2012 roku zajmuje się pomocą humanitarną i rozwojową. W tym czasie zdobył duże doświadczenie w konstruowaniu budżetów, prowadzeniu finansów oraz rozliczaniu projektów. Koordynował finanse w ponad 40 projektach dofinansowywanych z budżetu Ministerstwa Spraw Zagranicznych, Senatu RP, Ministerstwa Edukacji Narodowej oraz Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. Ma wieloletnie doświadczenie w logistyce krajowej i międzynarodowej związanej z dostarczaniem pomocy drogą lądową, morską i powietrzną. W Moście Solidarności jest odpowiedzialny za finanse i budżety projektowe.